سرویس ابری
مرکز داده تبیان از سال 1393 به عنوان یکی از شرکت های پیشگام در راه اندازی سرویس ابری در ایران اولین محصول ابری را به صورت محدود راه اندازی کرد. اما در سال 1401 با ایجاد یک زیرساخت جدید از محصول ابری جدید خود با نام تجاری “ابریس” رونمایی کرد.
“ابریس” که از ترکیب دو کلمه ابر و سرویس ایجاد شده، در واقع سرویس IaaS شرکت توسعه ارتباطات هوشمند تبیان است که با وجود یک پلتفرم ساده و کاربردی، کار کاربران را بیش از پیش برای مدیریت و استفاده از منابع راحت کرده است.
منابع ضروری
اما در سرویس IaaS که مخفف Infrastructure as a Service به معنای”زیرساخت بعنوان سرویس" که به نوعی از خدمات رایانش ابری اشاره دارد. منابع ضروری محاسباتی، ذخیره سازی، و شبکه بر اساس تقاضا و پرداخت هزینه ارائه می گردد.
انعطافپذیری بالا
با انعطافپذیری بالا این امکان را میدهند تا منابع مورد نیاز سازمان برحسب نیاز تهیه و استفاده گردد این کار علاوه بر صرفهجویی در هزینه نگهداری دادهها منجر به مدیریت شفاف منابع در اختیاز سازمان ها نیز شود تا علاوه بر مشاهده قابل مدیریت هم باشد.
دسترسی بر اساس تقاضا
خدمات ابری زیرساخت هوشمند دسترسی بر اساس تقاضا به منابع رایانشی تقریباً نامحدود مانند (پردازنده، حافظه، فضای ذخیره سازی، شبکه) به عنوان خدمات از طریق اینترنت است که نیاز شرکت ها را برای تامین پیکربندی یا مدیریت زیرساخت ها از بین می برد
سرویس IaaS چیست؟
سرویس IaaS مخفف “زیرساخت به عنوان یک سرویس” است و یک زیرساخت قابل دسترس از طریق اینترنت است و شامل شبکهها، سرورها، سیستم عاملها و هر چیز دیگری که برای ساخت و اجرای سیستمها لازم است، میشود.
بیایید IaaS را با مدلهای دیگر سرویس ابری مقایسه کنیم. SaaS فقط رابط کاربری را فراهم میکند، در حالیکه PaaS به شما امکان میدهد از محیط استفاده کنید و IaaS دارای یک زیرساخت محاسبات کاملی است و میتوان گفت که IaaS انعطافپذیرترین مدل سرویس ابری است.
ویژگی های سرویس IaaS ابریس
دیتاسنتر فیزیکی
معمولاً ارائه دهندگان IaaS دیتاسنترهای بزرگی را در سراسر جهان مدیریت می کنند. این مراکز حاوی ماشینهای فیزیکی مورد نیاز برای تأمین انرژی لایههای مختلف انتزاعی(layers of abstraction) هستند و از طریق وب در دسترس کاربران نهایی قرار می گیرند. در اکثر مدلهای IaaS، کاربران نهایی مستقیماً با زیرساخت فیزیکی تعامل ندارند، اما به عنوان یک سرویس از آنها استفاده میکنند.
ذخیره سازی یا Storage
سه نوع اصلی ذخیره سازی ابری عبارتند از استوریج بلوکی، استوریج فایل و آبجکت استوریج. استوریجهای file و block در دیتاسنترهای سنتی رایج میباشند، اما اغلب با مقیاس، عملکرد و ویژگی های توزیع شده ابر مشکل دارند. بنابراین، از بین سه مورد، ذخیرهسازی اشیا(object storage) به رایجترین حالت ذخیرهسازی در فضای ابری تبدیل شده است
محاسبه یا Compute
معمولاً IaaS به عنوان منابع محاسباتی مجازی شناخته می شود. بنابراین در اینجا، محاسبه IaaS را به عنوان یک ماشین مجازی تعریف میکنیم. بطور کلی، ارائهدهندگان این سرویس هایپروایزرها را مدیریت میکنند و کاربران نهایی میتوانند «نمونههای» مجازی از مقادیر دلخواهِ محاسبات و حافظه را مطابق برنامه موردنظر تدارک ببینند.
ذخیره سازی دیتا و بازیابی
وب اپلیکیشنها زیرساخت مورد نیاز برای میزبانی برنامه های وب را توسط IaaS ارائه میدهند. بنابراین، اگر سازمانی میزبان یک برنامه وب باشد، IaaS می تواند منابع ذخیره سازی، سرورها و شبکه های لازم را فراهم کند. ظرفیتها را میتوان به سرعت انجام داد و زیرساخت ابری را میتوان به راحتی با توجه به تقاضای برنامه کوچک یا بزرگ کرد.
شبکه یا Network
شبکهسازی در فضای ابری شکلی از شبکههای تعریفشده نرمافزاری است که در آن سختافزارهای سنتی شبکه، مانند روترها و سوئیچها، به صورت برنامهنویسی و معمولاً از طریق APIها در دسترس قرار میگیرند. موارد استفاده پیشرفتهتر از شبکه شامل ساخت مناطق مولتی-زون و ابرهای اختصاصی مجازی (Virtual Private Clouds) است .
مقیاسپذیری
سازمانها IaaS را انتخاب میکنند زیرا اغلب آسانتر، سریعتر و مقرونبهصرفهترین روش بکارگیری workload بدون نیاز به خرید، مدیریت و پشتیبانی زیرساختهای اساسی است. با IaaS، یک کسب و کار می تواند به سادگی آن زیرساخت را از یک کسب و کار دیگر اجاره کند و یا اجاره دهد.
سرویس IaaS تنها یکی از چندین مدل محاسبات ابری است و می توان آن را با ترکیب آن با PaaS و saas تکمیل کرد.
مزایای سرویس IaaS
پرداخت در ازای میزان استفاده
بر خلاف IT سنتی، IaaS نیازی به هزینه های اولیه ندارد و کاربران نهایی فقط برای آنچه استفاده می کنند صورتحساب دریافت می کنند.
سرعت
با سرویس IaaS ، کاربران میتوانند منابع کوچک یا گستردهای را تنها در عرض چند دقیقه فراهم کنند. از طرفی میتوانند ایدههای جدید را سریعا آزمایش کنند یا حتی سریعتر ایدههای تایید شده را مقیاسبندی کنند.
دسترسی بالا
دسترسی و انعطاف پذیری برنامه های ابری از طریق مواردی مانند regionهای مولتی-زون، میتواند از رویکردهای سنتی فراتر رود.
مقیاسپذیری
با ظرفیت به ظاهر نامحدود و توانایی مقیاسپذیری منابع (به صورت خودکار یا نظارتی)، رفتن از یک نمونه (instance) اپلیکیشن یا workload به نمونههای مختلف بسیار ساده است.
سوالات متداول سرویس IaaS
زیرساخت به عنوان یک سرویس IaaS شکلی از محاسبات ابری است که منابع محاسباتی مجازی را از طریق اینترنت فراهم می کند. IaaS در کنار نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS) و پلتفرم به عنوان سرویس (PaaS) یکی از سه دسته اصلی خدمات رایانش ابری است.
در مدل IaaS، ارائهدهنده ابر زیرساختهای فناوری اطلاعات مانند منابع ذخیرهسازی، سرور و شبکه را مدیریت میکند و آنها را از طریق ماشینهای مجازی قابل دسترسی و بوسیله اینترنت به سازمانهای مشترک تحویل میدهد. سرویس IaaS میتواند مزایای زیادی برای سازمانها داشته باشد، مانندافزایش workload سریعتر، آسانتر، انعطافپذیرتر و مقرون به صرفهتر.
در یک مدل سرویس IaaS، یک ارائهدهنده ابر، مؤلفههای زیرساختی که به طور سنتی در یک دیتاسنتر وجود دارد را میزبانی میکند. این زیرساخت شامل سرورها، ذخیرهسازی، سخت افزار شبکه و همچنین لایه مجازی سازی یا Hypervisor می شود.
ارائه دهندگان IaaS همچنین طیف وسیعی از خدمات را برای همراهی اجزای زیرساخت ارائه می کنند. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بکاپگیری
- مانیتورینگ
- دسترسی به گزارش؛
- متعادل سازی Load
- کالاسترینگ و …
سرویس IaaS منابع محاسباتی با اهدافی کلی را نشان می دهد. بنابراین قادر به پشتیبانی از انواع کاربرد میباشد. امروزه، IaaS بیشتر برای محیطهای توسعهدهنده و آزمایشی، وبسایتها، وب اپلیکیشن، ذخیرهسازی دیتا، آنالیز و بکاپگیری، بهویژه برای Warehouse Workload استفاده میشود. همچنین IaaS برای استقرار و اجرای نرم افزارها و اپلیکیشنهای تجاری رایج مناسب است.
مشتریان IaaS از طریق یک شبکه گسترده (WAN) مانند اینترنت به منابع و خدمات دسترسی دارند. به عنوان مثال، کاربر می تواند برای ایجاد ماشین های مجازی (VM) به پلتفرم ابری IaaS وارد شود.
نصب سیستم عامل در هر ماشین مجازی؛ استقرار میان افزارها، مانند دیتابیس؛ ایجاد فضای ذخیره سازی برای workload و بکاپگیری؛ از جمله اقدامات مجاز کاربر میباشد. حتی مشتریان می توانند از خدمات ارائه دهنده برای بررسی هزینهها، نظارت بر عملکرد، بالانس ترافیک شبکه، عیب یابی مشکلات برنامه ها و مدیریت بازیابی استفاده کنند.