SDK چیست و چه کاربردی دارد

SDK چیست و چه کاربردی دارد؟ همه چیز درباره کیت توسعه نرم‌افزار

SDK چیست و چه کاربردی دارد؟ این سؤالی است که اگر تازه وارد دنیای توسعه نرم‌افزار شده اید، ممکن است با آن روبه‌رو شوید. SDK نام مخفف Software Development Kit است که شامل مجموعه‌ای از ابزارها، مستندات و کتابخانه‌هایی است که برای ساخت نرم‌افزار بر روی یک پلتفرم خاص به کار می‌روند. SDK ها اولین بار در اواخر دهه ۸۰ برای سیستم‌عامل‌های DOS و Mac OS عرضه شدند. بعد از آن، SDK ویندوز در سال ۱۹۹۵ منتشر شد و یکی از محبوب‌ترین SDK ها در جهان شد. جدیدترین نسخه SDK ویندوز، SDK 11.0، در ۲۵ اکتبر ۲۰۲۲ برای ویندوز ۱۱ عرضه شده است.

این موضوع که SDK چیست و چه کاربردی دارد، یکی از مباحث مهم و اساسی در زمینه توسعه نرم‌افزار محسوب می‌شود. در این نوشته از بلاگ هوشمند تبیان، قصد داریم به شما توضیح دهیم که SDK چیست و چه کاربردی دارد  و با API چه تفاوت‌هایی با هم دارند و چگونه می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. پس اگر شما هم علاقه‌مند به توسعه نرم‌افزار و اپلیکیشن و جذابیت‌های دنیای آن ها هستید، با ما همراه باشید!

 

چرا باید از SDK استفاده کنیم؟

 همانطور که گفته شد SDK مجموعه‌ای از ابزارها و منابعی است که توسعه‌دهندگان یک پلتفرم خاص برای سایر توسعه‌دهندگان فراهم می‌کنند تا بتوانند نرم‌افزارهایی را برای آن پلتفرم ایجاد کنند. با استفاده از SDK، توسعه‌دهندگان می‌توانند به راحتی و سرعت بالا برنامه‌های خود را بر اساس استانداردها و قابلیت‌های پلتفرم مورد نظر طراحی کنند و از کارآیی و همخوانی بالای آن‌ها با پلتفرم بهره ببرند.

 

تفاوت SDK‌ و API در چیست؟

SDK و API، دو اصطلاحی هستند که گاهی با هم اشتباه گرفته می‌شوند. اگر شما هم می خواهید تفاوت SDK‌ و API را بدانید، پس این مقاله را از دست ندهید. در اینجا قصد داریم به‌صورت ساده و روان، تفاوت این دو را برای شما توضیح دهیم.

 

API چیست؟

API (Application Programming Interface) یک مفهوم ساده ولی مهم در برنامه‌نویسی است. API یک رابط است که دو برنامه را به هم متصل می‌کند. زمانی که دو برنامه یا سرویس یا اپلیکیشن قرار باشد با هم اطلاعات رد و بدل کنند، نیاز به API دارند.

به عنوان مثال، وقتی شما در یک سایت دولتی کد ملی‌تان را وارد می‌کنید، سایت از API سازمان ثبت احوال استفاده می‌کند تا اطلاعات شخصی شما را دریافت کند و در فرم‌های مربوطه پر کند. این یک نمونه از API است.

 

API چیست؟

 

SDK چیست و چه کاربردی دارد؟

به جای اینکه فقط مخفف را بگوییم، بیایید ببینیم SDK چیست و چه کاربردی دارد؟ SDK که مخفف Software Development Kit است، یعنی یک مجموعه از ابزارها و منابع که به شما اجازه می‌دهد تا نرم‌افزار یا اپلیکیشن خود را برای یک پلتفرم خاص بسازید. مثلا Android SDK به شما کمک می‌کند تا اپلیکیشن‌های جذاب و کارآمد برای سیستم عامل اندروید طراحی کنید. این تعریفِ ساده و روانِ SDK است.

جدول زیر تفاوت‌های بین API و SDK را توضیح داده است که با مطالعه دقیق این جدول، دیگر هیچ وقت این دو مفهوم را با هم اشتباه نمی‌گیرید:

 

SDK چیست و چه کاربردی دارد؟

مثال‌هایی از API

  • Google Maps API: این API به شما کمک می‌کند تا از نقشه‌های گوگل روی اپلیکیشن خود استفاده کنید.
  • Facebook API: با این API می‌توانید کاری کنید که اپلیکیشن یا سرویس شما با حساب کاربری Facebook کاربران هم تعامل داشته باشد.

مثال‌هایی از SDK

  • Android SDK: این SDK به توسعه‌دهندگان کمک می‌کند تا اپلیکیشن‌های اندرویدی بسازند.
  • iOS SDK:‌ با این SDK هم می‌توانید اپلیکیشن‌های مخصوص سیستم عامل iOS را توسعه دهید.
  • Unity SDK:‌ همان‌طور که از نام این SDK‌ مشخص است، با استفاده از آن می‌توانید بازی‌های کامپیوتری را برای موتور بازی Unity تولید کنید.

SDK چگونه در برنامه‌نویسی کاربرد دارد؟

برای تولید نرم‌افزار یا اپلیکیشن، توسعه‌دهندگان معمولاً از SDK بهره می‌برند. دلایل مختلفی وجود دارد که این کار را برای آنها ضروری می‌کند. برخی از این دلایل عبارتند از: استانداردسازی، سرعت و کارایی.

بسیاری از شرکت‌های بزرگ مثل Google، Apple و … SDK خود را طراحی کرده‌اند و به توسعه‌دهندگان ارائه می‌دهند تا بتوانند با رعایت یک الگو و استاندارد یکسان، محصولات خود را توسعه دهند.

با استفاده از SDK، توسعه‌دهندگان نیاز ندارند که همه چیز را از صفر شروع کنند. SDK به آنها کدهای آماده، ابزارهای تست و دستورالعمل‌های لازم را فراهم می‌کند. به این ترتیب، زمان و هزینه توسعه نرم‌افزار کاهش می‌یابد و خطاهای برنامه‌نویسی نیز کمتر می‌شود. در نتیجه SDK چارچوب و روش مناسبی را برای تولید نرم‌افزار با کیفیت فراهم می‌آورد.

مزایای مهم دیگری هم هستند که در ادامه در مورد آنها توضیح داده‌ایم؛ اما الان بیایید ببینیم که همین SDK در چه مواردی در برنامه‌نویسی استفاده می‌شود:

 

۱- پیاده‌سازی تابع Login

توابع Login از جمله قابلیت‌هایی هستند که SDK های ساده می‌توانند در اختیار شما قرار دهند. با استفاده از این SDKها، شما می‌توانید بدون نگرانی از پیچیدگی‌های فنی و استانداردهای شرکت سازنده، به راحتی تابع Login را در اپلیکیشن خود پیاده‌سازی کنید.

 

۲- سیستم پرداخت

بخش نهایی که کاربر در یک وب‌سایت یا وب اپلیکیشن، مانند یک فروشگاه آنلاین، مشاهده می‌کند، سیستم پرداخت است. این بخش از نظر فنی، مشکل خاصی ندارد و می‌توان آن را با استفاده از SDK ایجاد کرد.

 

۳- استفاده از VR در واقعیت مجازی

اگر با دو نمونه قبلی فکر می‌کنید که SDK فقط برای عملکردها و کارهای ساده قابل استفاده است، کاملاً اشتباه می‌کنید. در چند سال گذشته، SDK هایی طراحی و توسعه یافته‌اند که برای واقعیت مجازی (VR) مناسب هستند. نه تنها توسعه‌دهندگان واقعیت مجازی می‌توانند از این SDK ها بهره ببرند تا محصولات بهتری را در زمان کمتر تولید کنند، بلکه بعضی از آنها حتی برای افرادی که تجربه‌ای در زمینه برنامه‌نویسی ندارند نیز قابل استفاده هستند. این گونه از SDK ها معمولاً با ابزارهای ساده مثل ابزارهای drag and drop، به علاقمندان به این حوزه این امکان را می‌دهند تا به راحت‌ترین شکل ممکن، واقعیت مجازی خلق کنند؛ همانطور که المنتور برای وردپرس این کار را کرد!

 

۴- بررسی آمار و نتایج با SDK

در دنیای امروز، دیتا و اطلاعات نقش مهمی دارند. بعد از توسعه یک نرم‌افزار، شاید بخواهید بدانید کاربران چگونه با آن کار می‌کنند، کدام فیچر را بیشتر مورد استفاده قرار می‌دهند و به کدام قسمت کمتر توجه می‌کنند. این اطلاعات، به شما کمک می‌کند تا استراتژی خود را برای بهبود و اصلاح محصول بسازید.

 

برای دسترسی به این اطلاعات، می‌توانید از SDKهای مختلفی استفاده کنید. برخی از پرکاربردترین آن‌ها عبارت است از:

۱. Amplitude

Amplitude یک SDK تجزیه و تحلیلی است که بر اساس رویدادها (Event) کار می‌کند. این SDK امکانات مختلفی را برای تجزیه و تحلیل داده‌ها فراهم می‌کند، از جمله سیستم کوهورت (Cohort)، آنالیز همبستگی (Correlation Analysis) و همچنین تحلیل قیف (Funnel Analysis) را ارائه می دهد.

 

۲. UXCam

UXCam از طریق SDKهای خود، امکان تحلیل رفتار کاربران را برای شما فراهم می‌کند. این ابزار دارای فیچرهای جالبی است که یکی از آنها Session Reply است. با استفاده از این فیچر، می‌توانید به صورت بصری مشاهده کنید که کاربران چگونه با وب‌سایت یا اپلیکیشن شما ارتباط برقرار می‌کنند. علاوه بر این، User Journey Analytics به شما این امکان را می‌دهد که مسیر بازدید کاربران را پیگیری کنید و در آخر با Heatmap بتوانید بخش‌های پرطرفدار وب‌سایت یا اپلیکیشن خود را شناسایی کنید.

 

۳. Flurry

Flurry یک SDK تحلیلی قدرتمند است که امکانات گوناگونی را برای بررسی رفتار کاربران فراهم می‌کند. شما می‌توانید با استفاده از Flurry، Event های مختلف را ثبت و تحلیل کنید، کاربران خود را به دسته‌های مختلف تقسیم‌بندی کنید و نمودارهای مفیدی را دریافت کنید. Flurry به صورت رایگان قابل استفاده است و نیازی به پرداخت هزینه ندارد. البته این امر باعث شده است که پشتیبانی آن به اندازه کافی قوی نباشد.

 

۴. Mixpanel

Mixpanel یک شرکت است که SDKهای تحلیلی جالب و مفیدی در اختیار شما قرار می‌دهد. این شرکت همانند Amplitude، از Event‌ ها برای تحلیل و پیش‌بینی رفتار کاربران استفاده می‌کند. نقطه قوت Mixpanel‌ این است که شما می‌توانید با Push Notification با کاربران خود ارتباط برقرار کنید. این روش یکی از راه‌های موثر برای تبلیغات است که به تازگی بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

 

SDK شامل چه چیزهایی است؟

وقتی SDK را دریافت می‌کنید، باید بدانید که چه مواردی در آن قرار دارد. این موارد به شما کمک می‌کند تا اپلیکیشن خود را بهتر و سریع‌تر توسعه دهید:

 

۱. داکیومنت ها و نحوه استفاده از SDK

به عنوان یک توسعه دهنده، نخستین نیاز شما به مستنداتی است که نحوه کار با SDK را به شما آموزش دهد و از قابلیت‌های آن شما را مطلع سازد.

 

۲. کدهای نمونه

بخش دیگری که در SDK پیدا می‌شود، کدهای نمونه‌ای است که نشان می‌دهد چطور می‌توانید از SDK برای انجام وظایف خود استفاده کنید. این کدها بسیار مفید هستند؛ چون به شما الگو و الهام می‌دهند تا پروژه‌تان را بسازید.

برای مثال، اگر بخواهید ببینید چطور با SDK به دیتابیس وصل می‌شوید، فقط کافی است کدهای نمونه را باز کرده و طبق آن عمل کنید.

 

۳. رفع باگ (Debugger)

وقتی که شما در حال نوشتن کدهای خود هستید، ممکن است با خطاهای مختلفی روبرو شوید. برای رفع این خطاها، شما به یک ابزار Debugger نیاز دارید که به شما اجازه دهد کدهای خود را مورد آزمایش قرار دهید. این آزمایش معمولاً بر روی تک‌تک خط‌های کد انجام می‌شود، بنابراین، قبل از اینکه بخواهید نرم‌افزار خود را منتشر کنید، دیباگر به شما نشان می‌دهد که در کدام قسمت از کد، چه مشکلی وجود دارد.

 

۴. API

در نهایت شما قصد دارید که نرم‌افزار خود را برای یک سیستم عامل خاص طراحی کنید؛ یعنی قرار است نرم‌افزار شما با آن سیستم عامل تعامل داشته باشد. این جمله باید به شما یادآوری کند که: «پس من هم باید از یک API استفاده کنم!؟»

بله شما هم به API نیاز دارید و آن را هم در بسته SDK پیدا می‌کنید.

 

۵. ابزارهای پشتیبانی

کار توسعه، با چیزی که در سینما می‌بینید، خیلی تفاوت دارد. بگذارید به شما بگویم؛ کدنویسی چالش‌برانگیز است و البته این چالش‌ها هم زیاد نیستند. خیلی اوقات ممکن است ساعت‌ها در حال حل یک مسئله باشید و این همان جایگاه است که ممکن است به دنبال پشتیبانی برای استفاده از SDK باشید.

پشتیبانی SDK چگونه است؟ ممکن است کار شما با یک توضیح ساده و یک خط حل شود؛ در این صورت سؤالات متداول (FAQ) به درد شما می‌خورد. یا ممکن است نظر یک متخصص یا فردی که قبلاً با همان مشکل شما روبرو شده و آن را حل کرده را بخواهید؛ در این حالات فروم‌های مخصوص SDK به شما کمک خواهند کرد.

SDKها ابزارهای پشتیبانی یکسانی ندارند؛ برخی از آنها تنها به FAQ‌ ها تکیه می‌کنند و بعضی دیگر حتی سرویس‌های تلفنی یا چت آنلاین را نیز فراهم می‌کنند. حال که با اقسام مختلف SDK آشنا شده‌اید، در این قسمت خواهیم گفت که چرا استفاده از SDK مزایای بسیاری دارد و همچنین چگونه SDK را براساس نوع کاربرد خود انتخاب کنید.

SDK چیست و چه کاربردی دارد؟

 

۵ مزیت‌ اصلی استفاده از SDK + انواع آن

با توضیحاتی که تا این قسمت داده شد، می‌توانید بگویید که SDK چیست و چه کاربردی دارد؟ اهمیت استفاده از SDK در توسعه نرم‌افزار چیست؟ اصلاً استفاده از SDK برای اپلیکیشن موبایل چه مزیت‌هایی دارد؟ آیا SDK انواع مختلفی دارد؟‌ در ادامه، پاسخ این سؤالات را پیدا می‌کنید.

 

مزیت استفاده از SDK‌ چیست؟

به‌طور کلی استفاده از SDK برای توسعه نرم‌افزارها به‌خصوص اپلیکیشن‌های موبایل، ۵ مزیت خیلی واضح دارد:

 

۱. افزایش سرعت در توسعه

با استفاده از SDK، شما نیاز ندارید که همه قسمت‌های کد را خودتان از صفر بنویسید. بسیاری از کدهای لازم، قبلاً آماده شده و در SDK قرار دارند. شما فقط کافی است که از آنها استفاده کنید و با هم ترکیب کنید.

 

۲. سادگی در توسعه

SDKها شامل APIها و کتابخانه‌های مختلفی هستند که برای انجام عملکردهای خاص در نرم‌افزار، طراحی شده‌اند. با استفاده از این APIها و کتابخانه‌ها، شما می‌توانید به راحتی عملکردهای مورد نظر خود را پیاده‌سازی کنید و نیازی ندارید که جزئیات پیچیده را درک کنید.

 

۳. کاهش هزینه‌های توسعه

با توجه به مزایای قبلی، یعنی سادگی و سرعت توسعه، هزینه‌های این فرآیند نیز کاهش می‌یابد. این مسئله روشن است که زمانی که توسعه در زمان کمتری انجام شود، منابع زمانی را صرفه‌جویی کرده‌اید و این ارزشمند است.

 

۴. تجربه کاربری بهتر

SDK به شما این امکان را می‌دهد که برنامه‌های با عملکرد بالاتر برای سیستم عامل مورد نظر خود بسازید. در نتیجه وقتی کاربر با نرم‌افزار شما سر و کار دارد، باگ کمتری مشاهده می‌کند، راحت‌تر با آن همکاری می‌کند و تجربه کاربری لذت‌بخش‌تری دارد.

 

۵. ورود سریع‌تر به بازار

SDK زمان لازم برای ادغام (Integration) برنامه را به حداقل می‌رساند. این بدان معناست که شما می‌توانید در زمان کوتاه‌تری به بازار وارد شوید.

 

انواع SDK و نحوه کار آن‌ها

بعد از اینکه فهمیدیم SDK چیست و چه کاربردی دارد، بیایید انواع آن را هم بشناسیم:

 

۱. SDK های سیستم عامل

SDK های سیستم عامل به توسعه‌دهندگان این امکان را می‌دهد که برای یک OS مشخص، مانند اندروید یا iOS، برنامه‌های خود را طراحی و پیاده‌سازی کنند.

 

۲. SDK های دستگاه

SDK های دستگاه برای ساخت برنامه‌های موبایل که برای یک دستگاه خاص، مثل iPhone یا Samsung Galaxy بهینه شده‌اند، استفاده می‌شوند. البته این به این معنا نیست که برنامه‌ای که برای Samsung Galaxy ساخته شده است، روی گوشی‌های شیائومی قابل اجرا نباشد؛ فقط به این معناست که برنامه برای همان گوشی خاص عملکرد بهتری دارد.

 

۳. SDK های سرویس

SDK های سرویس، زمانی کاربرد دارند که بخواهید برنامه خود را با یک سرویس خارجی، مثل Google Map یا Facebook، همگام‌سازی کنید. در این صورت، بهتر است از SDK همان سرویس استفاده کنید.

 

۴. SDK منبع باز

SDK منبع باز نوعی SDK است که سورس کدهای آن به‌صورت رایگان در دسترس عموم قرار می‌گیرد. مزیت این SDK ها این است که توسعه‌دهندگان دیگر هم می‌توانند آن‌ها را تغییر و بهبود دهند و نقص‌های احتمالی آن‌ها را برطرف کنند. Synk Java SDK فکر کنم sync اینجوری باشه. لطفا منبع اصلی رو چک کنید. و Oracle Cloud Infrastructure SDK از مثال‌های SDK منبع باز هستند.

 

۵. SDK های سخت‌افزاری

SDK های سخت‌افزاری برای توسعه اینترنت اشیا (IoT) طراحی شده‌اند. این SDKها شامل مستندات و قطعات توسعه‌دهنده (Development Pieces) هستند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید محصول خود را راه‌اندازی کرده و به کار بگیرید.

به عنوان مثال، SDK توسعه‌دهنده سخت‌افزار موبایل اسنپ دراگون ۸۶۵، از فرآیند طراحی و توسعه موبایل‌هایی که بر پایه‌ی این چیپ عمل می‌کنند، حمایت می‌کند.

 

۶. SDK های اختصاصی

SDK های اختصاصی منبع باز نمی‌باشند. به این معنی که توسعه‌دهندگان برای دسترسی به آن باید دارای مجوز یا همان SDK Lisence باشند. همچنین، اجازه تغییر کد به استفاده کنندگان از آن داده نمی‌شود.

البته SDKها در انواع مختلفی وجود دارند که در این بخش، به پرکاربردترین آن‌ها پرداختیم.

 

جمع بندی

SDK چیست و چه کاربردی دارد؟ این پرسش را بسیاری از برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان پرسیده‌اند که سال‌هاست در دنیای کدها فعالیت می‌کنند. به طور خلاصه، SDK یا «کیت توسعه نرم‌افزار»، یک مجموعه کامل است که مانند یک جعبه ابزار کارآمد، هر آنچه را که برای توسعه یک نرم‌افزار لازم دارید، در دسترس شما قرار می‌دهد؛ از مستندات قدرتمند شروع کرده تا نمونه‌های کدها و API ها و حتی در بعضی موارد، ابزارهای مفیدی برای پشتیبانی و دیباگ را برایتان مهیا می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *